Свържете се с нас
cressi ambassadors Nanja Van Den Broek-big

NANJA VAN DEN BROEK
ЛЕКОВОДОЛАЗ, ФРИЙДАЙВЪР, ПРИРОДОЗАЩИТНИК.

ХОЛАНДИЯ

Нанджа е не само майка на две деца и собственик на най-голямото училище по фрийдайвинг в Холандия – Enter Freedive Opleidingen – но също така държи настоящия световен рекорд по фрийдайвинг в дисциплината с променливо тегло (130 метра), който тя постави през октомври 2015 г. През 2014 г. тя бе първият холандец – мъж или жена – който се гмурка до 100 метра в дисциплината No Limits. Общо, тя държи 30 холандски рекорда за фрийдайвинг. В момента прекарва времето си като бизнес лектор, треньор по фрийдайвинг и публичен говорител.

Nanja Van Den Broek-pic1

ЗАЩО ОБИЧАМ ОКЕАНА:

Водата наистина ми помага да се отпусна. Да бъдеш в едно с водата, да летиш в свободната си воля е невероятно чувство. Научавам много за себе си чрез фрийдайвинга. Всяко гмуркане е гмуркане по-дълбоко в себе си, изправяне срещу страховете, придобиване на повече увереност – това само по себе си е пътешествие. Освен това съм посланик на фондация „Пластмасова супа“. Навсякъде, където се гмуркаме, виждаме пластмаси – и това са само големите частици. Затова използвам статуса си на световен рекордьор, за да обучавам хората да са по-наясно с поведението им, допринасящо за замърсяването с пластмаса.

КАК ЗАПОЧНАХ С ФРИЙДАЙВИНГ:

Аз съм фрийдайвър, но преди да започна, бях водолаз. Като част от тренировката ми да надграждам физическото си състояние, играех много под водата. Срещнах фрийдайвър, който си търсеше помощник. Видя ме как прекарвам доста време на дъното на басейна и ме попита дали ми е интересно. По това време, 2001 г., не знаех нищо за този спорт и реших да го науча от него. Тогава наистина се пристрастих. В първото международно състезание, в което участвах, се класирах на второ място и счупих холандските рекорди.

Nanja Van Den Broek-pic2

НА КОГО СЕ ВЪЗХИЩАВАМ:

Наистина се възхищавах на Наталия Молчанова. [Забележка на редактора: Нанджа беше първата, която счупи рекорд, държан от покойната Наталия Молчанова.]

КОГАТО НЕ СЕ ГМУРКАМ:

Обичам да съм със семейството си. То е най-важното за мен. Също така обичам да чета и гледам Netflix, за да се отпусна. Пътуването също е голямо хоби. През последните няколко години повече се занимавам с фрийдайвинг с големи китоподобни, отколкото с тренировки на линията и имахме страхотни приключения. Например на Бахамите срещнахме различни видове акули и делфини, а току що се връщахме от гмуркане с кашалоти. Магическо чувство е да плувам до толкова голямо животно и да гледам с любопитните си очи в неговите любопитни очи.

Nanja Van Den Broek-pic3

ЛЮБИМАТА МИ ЕКИПИРОВКА НА CRESSI:

Въпреки че върху костюма има автограф на друг световен рекордьор, обожавам гъвкавостта на костюмите за фрийдайвинг Guillaume Nery.

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ ПОСЛАННИК НА CRESSI:

Обичам качеството на цялото оборудване на Cressi. Голям фен съм на качеството, така че съм много горда да бъда посланик на Cressi.

Повече за NANJA VAN DEN BROEK можете да откриете тук:

Вижте вдъхновяващата презентация на Нанджа в TEDtalks: